sobota, 28 lipca 2012

Marynaty 1

Marynata z zielonej fasolki, czyli inaczej fasolka w occie, według przepisu Lucyny Ćwierciakiewiczowej, z jej książki z 1885 roku p.t. "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast".

Niezbędne produkty:

zielona fasolka,
woda,
ocet,
sól,
cukier,
cynamon,
goździki.


Fasola zielona na sałatę.

Młodą bardzo fasolę obrać z żyłki idącej wzdłuż - wrzucić na osolony ukrop i zagotować do połowy miękkości, pilnując jednak aby się nie rozgotował, wtedy odlać i nalać ciepłym, lekkim octem, zostawić w nim na 48 godzin, po tym czasie odlać ocet, mieć przygotowany mocniejszy ocet z cukrem, biorąc na garniec fasolki kwartę octu, dwa funty cukru, ćwierć łuta cynamonu i kilkanaście goździków; i tym zimnym nalać fasolkę. Zawiązać słój papierem i trzymać w suchej spiżarni, a cały rok a nawet lat kilka będzie dobry, zielony i smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz